Hvert år i februar og marts får vi mange henvendelser om problemer med pasning af stueplanter. Det er ikke så overraskende, at det sker netop nu, da vi er sidst på vinteren og vores eksotiske stueplanter har derfor fået en del mindre lys end normalt de sidste måneder.
Her I artiklen har vi samlet en række gode råd til pasning af stueplanter, som vi håber kan hjælpe jer med at få jeres planter flotte igen. Vi vil altid gerne hjælpe, og I skal endelig bare henvende jer og stille en masse spørgsmål.
Fire ting som stueplanter hader
Vi lægger ud med tre af de vigtigste råd vi kan give, når det kommer til pasning af stueplanter. Her er tre fejl, som ofte er skyld i mistrivsel af stueplanter:
- Træk. Stueplanter hader træk, og det er træls, for vi vil jo gerne lufte ud og have et godt indeklima. Dog kan det nemt overkommes ved at rykke dine planter væk fra åbne vinduer og døre, når du lufter ud. Måske du kan stille dem ind i et rum med lukket dør i den tid, du lufter ud?
- Overvanding. Vand er vigtigt for stueplanter, men det er også tit med til at slå dem ihjel. Mærk nede i jorden om den er fugtig – er den det, så vent med at vande.
- Forkert lysforhold. Langt de fleste stueplanter skal stå lyst men ikke i direkte sol. Det er altså meget få planter, der nyder at stå i en sydvendt vindueskarm, eller gemt væk på badeværelset med kun et lille vindue. Spørg os endelig til råds, når du køber dine stueplanter – vi gør vores bedste for at guide dig til den helt rigtige plante.
- Placering ved radiator. Når det bliver koldt udenfor og vi skruer op for varmen, så husk at tjekke om dine stueplanter står for tæt på radiatoren. De kan ikke lide den direkte varme, og bladene vil hurtigt blive svedne.
Korrekt vanding af stueplanter
I er mange, der spørger om råd til vanding af stueplanter. Generelt oplever vi, at mange planter får alt for meget vand. Det er gjort med gode intentioner, men det kan ende i stueplanternes druknedød. Derfor kommer vi her med nogle generelle råd, som naturligvis kan variere lidt fra plante til plante.
- Vand sjældnere om vinteren. Vander man sine planter flere gange om ugen, er der stor risiko for, at de står med rødderne i for meget vand, og det kan føre til råd. Mærk efter så langt nede i jorden, som du kan stikke din finger, hvis du mærker fugt, så vent med at vande. Du kan selvfølgelig også bruge en fugtmåler til at måle fugten ved rødderne. At en plante er tør i overfladen betyder ikke, at den mangler vand – mål altid længere nede.
- Vand nedefra frem for ovenfra. For at undgå mug på overfladen (som er helt naturligt og ikke farligt), så kan man sørge for ikke at vande på overfladen. Fyld en underskål eller anden lav beholder med vand, stil din plante deri, og lad den stå og trække i nogle minutter. Derefter løfter du planten forsigtigt tilbage i sin urtepotte.
Nogle planter (bl.a. Alocasia og Epipremnum) har tendens til at dryppe lidt, når de får vand. Det er en naturlig reaktion som man ikke skal være bekymret for. Dog skal man se efter, at de ikke drypper på noget, man ikke vil have, de drypper på.
Gødning af stueplanter
I perioden fra april til september er det vækstsæson for de fleste planter. Dagene er lange og lyse og det sætter gang i væksten. Stueplanter har meget begrænset adgang til næring fra jorden, da de jo står i små potter, og derfor anbefaler vi at tilføje gødning i vækstsæsonen, så planterne har næring at vokse af.
Vi har forskellige gødningsmuligheder. En af de populære er gødningspinde, som indeholder gødning nok til tre måneder. På pakken står der, hvor mange pinde du skal bruge afhængigt af diameteren på plantens urtepotte. Vi har også flydende gødning, insektgødning, hønsegødning og andre typer gødning.
Mulighederne er mange – spørg os endelig til råds, hvis du er i tvivl.
Hvilken gødning skal man vælge til sine stueplanter?
Der findes mange typer gødning i dag, der er særligt tilpassede specifikke planter eller plantegrupper. Det er vigtigt at vælge den rigtige gødning i forhold til at planten får de rigtige mikro- og makronæringsstoffer.
Citrustræer og oliventræer skal have særlig gødning, der netop er egnet til middelhavstræer. Sukkulenter og kaktusser skal også have særlig gødning, da de ikke kan tåle lige så meget næring. Orkideer skal også have særlig gødning. Vi har også krydderurtegødning, der er særlig egnet til alle spiselige planter.
Gødning af stueplanter om vinteren
I perioden fra oktober til marts er der ikke ligeså meget gang i planternes udvikling, dog holdes deres cyklus lidt i gang, da de jo står indendøre i varmen. I denne periode behøver du ikke gøde, men du kan evt. gøde med en mindre mængde gødning i perioden. Det skal dog være under halvdelen af den anbefalede dosis for vækstperioden. (Mængden afhænger af hvilken gødning, du bruger. Se på din gødning hvilken dosis der anbefales).
Jordforbedring til stueplanter
Det er en god ide at give sine stueplanter ny jord – og eventuelt plante dem over i en større potte, hvis de er blevet for store til den nuværende.
Forskellige jordtyper indeholder forskellige næringsstoffer, der passer til forskellige planter – præcis ligesom med gødningen. Vi har både middelhavsjord, sukkulentjord og mere generel plantejord, der kan bruges af de fleste stueplanter.
Hvis du udskifter jorden, behøver du ikke gøde i 2 – 3 måneder efter, da den nye jord indeholder nye næringsstoffer, som planten kan gøre brug af.
Du kan opleve, at der kan opstå en smule mug eller svampevækst i din jord. Det er helt naturligt og ikke farligt. Overflademug forsvinder når overfladen ikke er så fugtig, så du kan med fordel vande nedefra frem for ovenfra. Hvis svampene generer dig, kan de skrabes af eller forsigtigt fjernes.
Forskellige former for jordforbedring til stueplanter
Der er forskellige måder hvorpå du kan forbedre jorden, som dine stueplanter står i. Vi har her samlet forskellige jordforbedringsmuligheder:
- Leca-kugler. Når du planter dine stueplanter, så kom ca. 3-5 cm. leca-kugler i bunden af potten. Leca-kugler kan suge overskydende vand, så din plantes rødder ikke står og sopper, hvis du har været lidt for gavmild med vandingen.
- Perlite. Du kan blande Perlite i jorden for at gøre den mere luftig. Det er en super måde at give rødderne ekstra god plads til at vokse.
- Vermiculite. Drys Vermiculite på overfladen eller blandet i jorden for at hjælpe din plante med at holde på fugten. De små korn er gode til at suge både fugt og overskudsnæring til sig, som de så frigiver i takt med, at planten får brug for fugt og næring.
- Vækstler. Vækstleret er også godt til at holde på fugten i planten. Leret suger overskydende vand til sig, og frigiver det løbende til planten. På den måde mindsker du risikoen for overvanding.
- Pon. Pon er i stigende grad blevet populært som supplement eller erstatning til almindelig jord til stueplanter. Pon består af forskellige vulkanske mineralsten og næringsstoffer. Ligesom med Vermiculite og vækstler, så er Pon effektivt til at suge overskydende vand og næring til sig, og så frigive det mere løbende, så planten får dækket sit behov.